Szív és érrendszeri szűrés

A halálozási statisztikák első helyén szereplő megbetegedések szív és ér eredetűek. Ezért nagyon fontos ezen betegségek idejében történő kiszűrése és természetesen korai kezelése. A szívbetegségek nagyon gyakran panasz nélkül lappangva fejlődnek. Általában az érrendszer ellenőrzésekor csak a verőereket szokták vizsgálat alá venni, mivel ezeket érinti az érelmeszesedés, az érszűkület. A vénás keringési (visszér) problémák kétség kívül sokkal ritkábban okoznak halálos szövődményt, de azért az sem elhanyagolható mértékű. Másfelől a lábszárfekély az életminőséget súlyosan rontó állapot megelőzése, a vénás rendszer szűrésének egyik fő feladata.

A vérnyomásmérés, EKG mellett, színes doppleres ultrahang készülékkel tudjuk vizsgálni a véráramlást a szívben és az erekben. Ugyancsak ezzel ellenőrizhető a nyaki erek, végtagok érszűkülete és meszesedése. Alkati adottságoktól függően a hasi verőerek ellenőrzésére is alkalmas lehet. Az új generációs ultrahang készülékünknek köszönhetően nagyon precízen láthatóak a szívbillentyűk, szívizomfal rendellenességei, szöveti állapota, mozgása. A vékonyabb verőerek állapotának megítélésére, szemfenék vizsgálatot is alkalmazunk. Bizonyos rendellenességek csak a keringés megterhelése (stressz, sportolás, nehéz fizikai munka) mellett jelennek csak meg. A terheléses EKG-n kívül rendelőnkben rendelkezésre áll stressz ultrahang is mely ritkaságnak számít. A stressz ultrahang vizsgálatnak köszönhetően fiatalok, sportolok, nehéz fizikai munkát végzők esetében idejekorán kiderülhet későbbiekben fatális problémát okozó elváltozás. A szívkoszorúér speciális vizsgálataként lehetőségünk van 3 dimenziós szívkoszorúér meszesedés kimutatásra, Ca score, ill. 3 dimenziós virtuális szívkoszorúér tükrözés. Orvosi Centrumunkban tehát az összes non invazív (szervezetbe behatolás nélkül történő), legmodernebb vizsgálati eljárások rendelkezésre állnak a korai szív és érrendszeri elváltozások kiszűrésére.

Szív és érrendszeri szűrővizsgálataink

Szív területén:

 

EKG a szív ingerképzésének, ingervezetésének szűrése, pitvarfibrilláció ellenőrzés

terheléses EKG, terhelés közben fellépő addig rejtett rendellenességek kiszűrésére.

szív ultrahang

fél fekvő ergométer, idősek számára is kényelmes terheléses vizsgálatot tesz lehetővé, ill. a terheléses szívultrahang vizsgálathoz szükséges

stressz szív ultrahang

Szívkoszorúér meszesedés kimutatás, Ca score. Hol és milyen nagyságú meszesedés helyezkedik el a koszorúéren tünetmentesen.

3 dimenziós virtuális coronarographia, mely által belülről végig nézhető a szívkoszorúér.

Verőerek, artériák területén:

 

Vérnyomásmérés,

szemfenék vizsgálat

Nyaki érultrahang, a. carotis ellenőrzés

hasi erek meszesedésének kimutatása ultrahang vizsgálattal, hasi főverőér kitágulás (aneurisma) kimutatása, súlyos vérzés kialakulásának megelőzésére.

3 dimenziós CT érfestés az érszűkület precíz ellenőrzésére, hosszú távú érelmeszesedés változás követésre

 

Vénák, visszerek területén:

 

szakorvosi inspekció

színes doppleres, nagy felbontású ultrahang vizsgálat, perforáns erek kimutatására

mélyvéna keringésének ellenőrzése ultrahang vizsgálattal

3 dimenziós CT véna, visszér festés a kismedencei és alsó végtagi vénás rendszer anomáliáinak komplex vizsgálatára.

  • "Innovatív Medicina - C-Medic Orvosi Centrum"

  • "Egészség, Szépség, Harmónia"